Vyberte položku Stránka

Grup Yorum: SME ĽUDIA

od | júl 3, 2021 | Kultúra, Svet

“MY SME ĽUDIA!
NÁS NEUMLČÍTE!
NEVZDÁME SA!
MÁME PRAVDU!
ZVÍŤAZÍME!”
Grup Yorum je turecká hudobná skupina známa svojou politickou piesňou a nekompromisným bojom proti svojvôli, diktatúre, tyranii aktuálnej tureckej politickej moci. Skupina Yorum (Yorum v turčine znamená tlmočenie alebo komentár ) vydala od roku 1985 dvadsaťtri hudobných albumov a jeden film. Mnohé ich koncerty a albumy boli politickou mocou a zásahmi polície v priebehu rokov v Turecku zakázané. Mnohí členovia skupiny boli uväznení a v tureckých väzniciach s osobitným režimom brutálne mučení. Napriek tomu Grup Yorum zostáva populárna, jej popularita medzi občanmi Turecka i Európy stúpa a jej albumy sa naďalej predávajú v Turecku i na celom svete. Yorum koncertovala aj v Nemecku, Rakúsku, Austrálii, Francúzsku, Taliansku, Holandsku, Belgicku, Dánsku, Spojenom kráľovstve, Grécku a Sýrii.

Skupina produkuje a popularizuje ľavicové, ľudové umenie, kultúru, literatúru, vydáva hudobný časopis s názvom Tavir,  členovia skupiny riadia kultúrne centrum Okmeydanı štvrti Istanbulu zvanej Idil Kultur Merkezi.

V roku 1985 založili štyria priatelia z Marmarskej univerzity skupinu Grup Yorum. Pod vplyvom latinskoamerického hnutia Nueva Cancion spojili tureckú a kurdskú ľudovú hudbu a aktuálnu pieseň s ľavicovou perspektívou. V roku 1987 vyšiel ich prvý album “Siyrilip Gelen” . Zatiaľ čo vláda často tvrdí, že skupina je viazaná na DHKP-C a nie je neobvyklé, že diváci na svojich koncertoch skandujú slogany DHKP-C, Grup Yorum nie je formálne pridružená k žiadnej konkrétnej politickej organizácii a jej fanúšikovia zastupujú širokú škálu tureckých a kurdských ľavicových smerov.

Spievajú o kapitalizme, imperializme, antiamerikanizme a politike tureckej vlády, ktorá podľa nich trestá chudobných. Tiež o vypratávaní chudobných štvrtí, aby sa uvoľnilo miesto pre drahé mrakodrapy. Grup Yorum bola prvou kapelou v Turecku, ktorá zaradila do svojho albumu kurdskú pieseň. V roku 1993 išlo nákladné auto s nahrávkami ich albumu „Cesaret“ po ceste do Diyarbakiru, keď ho zastavila turecká polícia a do balíkov obsahujúcich albumy strieľala ostrou muníciou.

Zloženie skupiny sa od jej vzniku mení a jej členovia neustále prežívajú politický útlak, teror, šikanu a násilie zo strany režimu, vrátane viac ako 400 zatknutí a súdnych procesov. Ich albumy zhabala polícia a ich koncerty boli zakázané, napriek tomu sa stala jednou z najpopulárnejších a najpredávanejších skupín v histórii Turecka. Skupina uskutočnila 25. výročie koncertu 12. júna 2010 na štadióne İnönü , ktorý je domovom športového klubu Beşiktaş JK . Na koncerte sa zúčastnilo 55 000 fanúšikov. Od roku 2011 začala Grup Yorum každoročnú sériu bezplatných koncertov s názvom “Tam Bağımsız Türkiye” , z ktorých prvé dva prilákali 150 000 a 250 000 fanúšikov.

Koncom roku 2017 vydali album „ İlle Kavga “ (čo znamená boj bez ohľadu na to, čo sa deje) a na obale ich albumu sú zobrazené hudobné nástroje, ktoré boli zničené políciou počas razie v ich kultúrnom centre v roku 2016. 18. januára 2013 bolo päť členov skupiny krivo obvinených z členstva v DHKP-C a zatknutých. Na slobodu boli prepustení o niekoľko dní neskôr.

V októbri 2016 turecká polícia vykonala raziu v kultúrnom centre Idil a zničila hudobné nástroje kapely. [16] Neskôr skupina zverejnila video, v ktorom zahrala pieseň na svojich rozbitých nástrojoch. V novembri 2016 bolo na koncerte, ktorý usporiadali, uväznených osem členov skupiny Grup Yorum. Na slobodu boli prepustení takmer po pol roku, až nasledujúcu jar.

Vo februári 2018 sa členovia skupiny Ali Aracı, İbrahim Gökçek, Selma Altın, İnan Altın, Emel Yeşilırma a İhsan Cibelik dostali na zoznam osôb hľadaných tureckou vládou. Títo členovia boli zaradení na “šedý zoznam”, čo pre udavačov znamenalo za informácie o nich prísľub odmeny 300 000 tureckých lír . Selma a Inan Altın opustili Turecko a v júli 2018 požiadali o azyl vo Francúzsku. Ibrahim Gökçek bol zadržaný 26. februára 2019 a bol uväznený vo väzení Silivri.

Len za dva roky boli v Idil 10krát urobené policajné razie a niekoľko členov kapely bolo uväznených. 22. januára 2019 boli prepustení Gökçek a Betül Varan, členovia Seher Adıgüzel, Ferhat Kıl, Helin Bölek, Dilan Ekin, Bahar Kurt, Özgür Gültekin, Meral Hır a Duygu Yasinoğlu. Vo februári 2019 bol İbrahim Gökçek opäť zatknutý a obvinený z členstva v DHKP-C.

V novembri 2019 polícia v Nemeckom Kolíne nad Rýnom vykonala raziu na mieste konania a zakázala koncert Grup Yorum, ktorý sa mal konať zo solidarity s jej väznenými členmi v Turecku. Vo vyhlásení nemeckej polície sa uvádza, že koncert je zakázaný a že miesto konania koncertu bude políciou uzavreté.

V stredu 5. augusta 2020 bolo počas koncertnej skúšky v Beykoz uväznených 6 členov skupiny Grup Yorum a súčasne bola vykonaná razia v kultúrnom centre Idil. Od 20. novembra 2020 skupina Grup Yorum na svojom účte na Twitteri oznámila, že 3 členovia skupiny Grup Yorum a 5 členov zboru sú uväznení.

Hladovka

Helin Ibrahim

V máji 2019 niekoľko členov skupiny Yorum začalo hladovku na protest proti neľudskému zaobchádzaniu, ktoré sa skupine dostáva od tureckej vlády. Medzi ich požiadavky patrilo, aby turecká vláda nezakazovala bezplatné koncerty a prepustila členov kapely z väzenia. Ibrahim Gökçek a Helin Bölek sa zapojili do hladovky v júni 2019. Bölek a Bahar Kurt boli prepustení z väzenia v novembri 2019 pre zlý zdravotný stav, avšak v hladovke pokračovali. 4. januára Gökçek a Bölek premenili svoju hladovku na na “hladovku smrti”. Následne bol Gökçek prepustený 25. februára 2020, ale tiež naďalej pokračoval v hladovke. 11. marca 2020 vykonala turecká polícia raziu v domoch Bölekovej a Gökçeka, boli prevezení do nemocnice na ošetrenie, avšak keďže oznámili nesúhlas s liečením, boli opäť prepustení.

Helin Ibrahim 1V apríli 2020 zomrela Helin Böleková po 288 dňoch hladovky v dome v istanbulskej Küçükarmutlu, kde organizovala hladovku s Gökçekom proti zaobchádzaniu so skupinou tureckou vládou.

5. mája 2020 Gökçek ukončil hladovku a bol prevezený na ošetrenie do nemocnice v Istanbule. 7. mája 2020 Ibrahim Gökçek zomrel. Nasledujúci deň jeho pohreb konaný za masovej účasti občanov v istanbulskej štvrti Sultangazi rozohnala polícia. Polícia zaistila jeho rakvu a jeho mŕtvolu priniesla do Kayseri , kde bol neverejne pochovaný. 

21. mája 2020 bola namiesto motlidieb odvysielaná verzia známej odbojovej piesne “Bella Ciao” od Grup Yorum z mnohých minaretov v İzmire . Turecké úrady v ten istý deň zatkli organizátorov pre čin, ktorý definovali ako trestný čin útoku na mešity a na náboženstvo.

A tu je už ďalšia generácia pokračovateľov skupiny Grup Yorum. Spústa mladých, vzdelaných a nebojácnych odbojných umelcov, ľavičiarov, socialistov, komunistov, vlastencov, ktorí pokračujú v tradícii a nezlomnom zápase o demokraciu pre Turecko a pre celý pokrokový svet. Nič ich nezlomí. Ani diktátor, ani totalita kapitálu, dokonca ani hrozba smrti.

ZVÍŤAZÍME!

To je odkaz hrdinov – martýrov Helin Bölekovej, Ibrahima Gökçeka, stoviek a tisícov bojovníkov za slobodné Turecko.

denník Iskra

denník Iskra

Ľavicovo-vlastenecký denník

Podporte nás

Obsah denníka je výsledkom finančne nehonorovanej práce početných aktivistov vlasteneckého razenia.

Žiaľ, pokryť nevyhnutné náklady na fungovanie, tvorbu a publikovanie našich ideí v podmienkach súčasného systému oligarchického kapitalizmu nie je jednoduché.

Pomôžte nám zvládnuť túto ťažkú úlohu. Podporte iskru akoukoľvek systematickou alebo jednorazovou finančnou pomocou. Na výške Vašej pomoci nezáleží.

PODPORTE NÁS

denník Iskra sk

Vyhlásenie autora

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi vydavateľstva Iskra médiá, s. r.o.. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Vydavateľstvo Iskra médiá, s. r.o. nie je zodpovedné za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Iskra médiá, s. r.o. dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor.

Podporte denník Iskra

Obsah denníka je výsledkom finančne nehonorovanej práce početných aktivistov vlasteneckého razenia. Žiaľ, pokryť nevyhnutné náklady na fungovanie, tvorbu a publikovanie našich ideí v podmienkach súčasného systému oligarchického kapitalizmu nie je jednoduché.

Pomôžte nám zvládnuť túto ťažkú úlohu.
Podporte iskru akoukoľvek systematickou alebo jednorazovou finančnou pomocou. Na výške Vašej pomoci nezáleží.

denník Iskra

denník Iskra

Ľavicovo-vlastenecký denník

Podporte nás

Obsah denníka je výsledkom finančne nehonorovanej práce početných aktivistov vlasteneckého razenia.

Žiaľ, pokryť nevyhnutné náklady na fungovanie, tvorbu a publikovanie našich ideí v podmienkach súčasného systému oligarchického kapitalizmu nie je jednoduché.

Pomôžte nám zvládnuť túto ťažkú úlohu. Podporte iskru akoukoľvek systematickou alebo jednorazovou finančnou pomocou. Na výške Vašej pomoci nezáleží.

PODPORTE NÁS

denník Iskra sk